پایگاه اطلاع رسانی گردشگری اصفهان

غذا های دلچسب اصفهان

يكشنبه, ۲ آذر ۱۳۹۳، ۰۷:۴۶ ب.ظ

غذاهای سنتی اصفهان

بریانی (بریونی)
 
بریانی

غذاهای محلی و سنتی از مهم ترین جاذبه های اجتماعی به شمار می روند. تقریبا همه انواع خوراک ها در این استان تهیه و طبخ می شود ولی برخی از آن ها خاص خود مردم استان است که در همه شهرها، بخش ها و دهستان ها تهیه شده و طرز استفاده آن از این خطه به نقاط دیگر ایران رفته است.مشهورترین غذای سنتی اصفهان بریونی است. غذاهای دیگری چون:کوفته سبزی،کاله جوش، اماج، آب گوشت و سیب‌زمینی (گوشت و لوبیا)، کاچی هفت دختر (کاچی بی‌بی حور)و... از دیگر غذاهای سنتی استان اصفهان به شمار می آیند. گز از شیرینی‌های معروف و سوغات اصلی اصفهان است که با کیفیت بالایی در این منطقه تهیه می شود و شهرت زیادی دارد.
مواد بکاررفته: گوشت گردن گوسفند - جگر سفید گوسفند پخته وچرخ شده - ادویه اصفهانی - نان سنگگ- پیاز - نمک وفلفل وزرد چوبه 


دستور پخت: گوشت رابا ٢عدد پیاز وادویه می گذاریم بپزد ٠ جگر سفید راهم پس از پختن چرخ وسرخ می کنیم ٠ گوشت پخته شده رابا٢ عدد پیاز باقی مانده چرخ می کنیم ونمک وفلفل وزرد چوبه رابه میزان لازم وعلاقه شخصی به گوشت اضافه می کنیم وباهم مخلوط می کنیم ٠ سپس دریک تابه کوچک ویاکفگیر مخصوص بریانی اصفهان ، کمی روغن ریخته بطوریکه کف آن چرب وداغ شود ٠ هربریانی رابه اندازه همبرگریابه شکل بیضی کف ظرف پهن می کنیم وروی حرارت می گیریم کمی که داغ شد روی یک تکه نان سنگگ یک قاشق از آب غلیظ گوشت می ریزیم که فقط نان کمی مرطوب شود ٠ بعد دارچین روی نان مرطوب ریخته وبریانی راروی نان برمی گردانیم ومقداری سبزی معطر مانند ریحان ، نعناع وترخان خشک وپودرشده روی آن می ریزیم ٠ درپایان مقداری جگرپخته وسرخ شده کناربریانی میریزیم. سطح روی بریانی را با خلال بادام اغشته به زعفران تزیین می کنیم. این غذا را با سبزی تازه و دوغ میل می‌کنند. این غذا بسیار لذیذ است و معمولا" طرفداران زیادی در بین گردشگران این منطقه دارد.
 
کوفته سبزی،کاله جوش، اماج، آب گوشت و سیب‌زمینی (گوشت و لوبیا)، کاچی هفت دختر (کاچی بی‌بی حور)وآش سماق از دیگر غذاهای سنتی استان اصفهان به شمار می آیند.
 

هلیم بادنجون اصفهان

هلیم بادنجون

 

برنح 1 پیمانه -گوشت نیم کیلو -بادنجان 5/1 کیلو -پیاز داغ و نعناع داغ به میزان لازم -کشک نیم کیلو -نمک و فلفل به میزان دلخواه
برنج را با اب و کمی نمک میپزیم به حدی که وا برود.گوشت که بهتره گوشت گردن باشه رو هم میپزیم.بادنجانها را سرخ و کمی میپزیم و بعد برنج و بادنجانها را با هم کوبیده تا به خورد هم رود و سپس گوشت را افزوده و دوباره میکوبیم و در اخر کشک را افزوده و حدود نیم ساعت میگذاریم بجوشد با حرارت ملایم و بعد با پیاز و نعناع داغ تزیین میکنیم.
میتونید بنا بر سلیقه پیاز داغ را داخل خود حلیم بادنجان هم بریزید.
به جای کوبیدن هم میتوانید مواد را چرخ کنید.
 

 گوشت و لوبیا :گوشت گوسفند به همراه لوبیا سفید و سبزی (تره - جعفری - شنبلیله )را میگذاریم با هم بپزند البته نمک وفلفل یادتون نره.سبزی ها را خیلی ریز نکنه چند تکه کنید کافیه.بعد از پخت مواد را از قابلمه خارج کنید و بکوبیدشون .با اب غذا میتونید تلید کنید (مثل ابگوشت) .
این غذا خیلی خوشمزه هستش مخصوصا وقتی سرد میشه خیلی دوست دارم.یادمه وقتی بعنوان تغذیه میبردم مدرسه چه مزه ای میداد یا وقتی از ظهر اضافه میومد و عصر که میشد میخوردیم. 
امیدوارم درست کنید و خوشتون بیاد
راستی کمی هم برنج میتونید به مواد اضافه کنید برای لعاب غذا.
 

 

خورش ماست

خورش ماست

 

اگر برای ضیافتی بزرگ مانند جشن عروسی، میهمان اصفهانی ها باشید، میان انواع دسرهایی که سرو می شود، خورش ماست یکی از گزینه های حتمی است... البته اشتباه نکنید این غذا اصلا شباهتی به خورش های ما ندارد و اجزای اصلی اش را گوشت و البته ماست چکیده تشکیل می دهند و نشانه ای از یک میهمانی اصیل اصفهانی است. پس با ما همراه شوید تا با طرز تهیه این غذا یا بهتر بگویم، دسر آشنا شوید.

این دسر در مجموع دارای ۹۳۰ کیلوکالری انرژی است و در صورتی که آن را به ۸ قسمت تقسیم کنید، به هر نفر تقریبا ۱۰۰ کیلوکالری خواهد رسید.

● مـواد لازم (برای۸ نفر)

▪ گوشت بدون استخوان گردن گوسفند/ ۲۵۰ گرم/ ۴۴۰ کیلوکالری  ▪ پیاز متوسط/ ۱ عدد/ ۲۰ کیلوکالری   ▪ شکر/ ۱ لیوان/ ۱۶۰ کیلوکالری▪ ماست چکیده/ ۴ لیوان/ ۴۰۰ کیلوکالری ▪ زرده تخم مرغ/ ۲ عدد/ ۱۰۰ کیلوکالری ▪ زردچوبه/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری ▪ زعفران/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری ▪ گلاب/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا بگذارید گوشت با پیاز و کمی زردچوبه کاملا بپزد. بعد در ظرف تفلون با دست آن را ورز دهید (این کار ممکن است یک ساعت وقت بگیرد). نصف استکان از آب گوشت را نیز کم کم به گوشت در حال ورز دادن اضافه کنید تا جایی که گوشت به صورت خمیری یکنواخت شود که به راحتی کش می آید. در ظرفی دیگر، زرده تخم مرغ، ماست و شکر را با هم مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا یک جوش بزند سپس آن را از روی حرارت بردارید و این مخلوط را به گوشت اضافه کنید. آنگاه زعفران و گلاب را افزوده و دسر را در ظرف مورد نظرتان بکشید. به مدت ۲۴ ساعت دسر را در یخچال بگذارید و بعد آن را سرو کنید.

یادتان باشد که ورز دادن در این دسر اهمیت بسیاری دارد زیرا در این صورت مایه ای با خاصیت کشسانی فراوان به دست خواهد آمد. جالب است بدانید که اصفهانی ها در اصطلاح به این عمل کف زدن می گویند و استفاده از دستگاهی مانند گوشتکوب برقی را به هیچ وجه توصیه نمی کنند.

این دسر با مغزهایی مانند خلال پسته و بادام و البته زرشک سرخ شده سرو می شود که بهتر است از مخلوط مغزها استفاده شود. به این ترتیب مواد مغذی متنوع تری به بدن مصرف کننده خواهد رسید. در ضمن، این دسر اصلا نمک ندارد و از ماست چکیده شور یا ترش نیز استفاده نمی شود.

  

کله جوش

 

 

کله جوش


این خوراک که به ایلات قشقایی و منطقه اصفهان منسوب است بسیا ساده بوده و به سرعت قابل آماده سازی می باشد. لذا می توان آنرا در دسته غذا های حاضری محسوب نمود. با وجو.د سادگی بسیار خوش مزه و اشتها آور است.

مواد لازم برای سه نفر:
1. نیم کیو کشک پاستوریزه و یا خانگی ساییده شه و جوشیده.   2. نعنا خشک ساییده شده دو قاشق غذا خوری   3. پیاز خرد شده یک عدد بزرگ 4. گردو خرد شده 50 گزم و یا بیشتر  5. روغن برای سرخ کردن  6. نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه:
در ابتدا پیاز را در مقداری روغن تفت می دهیم تا طلایی شود. سپس نعنا خشک را به به آن افزوده و بسیار
کم سرخ می کنیم. کشک را که با حدود یک لیوان آب رقیق کرده ایم به مواد سرخ شده اضافه می کنیم و هم می زنیم تا جوش آمده و یکی دو قل بزند تا به غلظت مناسب برسد.نمک و فلفل و گردو را اضافه کرده. و در کاسه می کشیم.
معمولا این غذا را با نان سنگک ترید نموده و نوش جان می کنند.

 

فرنی 

فرنی

 

نوعی کرم کارامل سنتی اصفهان ،اما به سفیدی برف
یکی از غذا های مکمل سنتی اصفهان که مورد علاقه  اکثریت میهمانان قرار میگیرد فرنی می باشد که با شیره ی خرما یا انگور و گاهی با اختلاتی از آن دو  ویا گاهی با شکر مورد استفاده قرار میگیرد .برای تهیه ی آن بانسبت یک لیتر شیر ،یک لیوان آرد برنج و یک قاشق نشاسته اقدام میشود .ابتدا شیر راجوشانده ،ارد برنج و نشاسته  را در یک ظرف اب  جدا گانه حل میکنند (گاهی به  جای اب  در شیر با دمای ملایم)انگاه محتوای ظرف  نشاسته و ارد برنج  به شیر جوشیده اظافه میگردد.البته محتوای ظرف را برای مدتی  در محلی سر بسته قرار می دهند  که جا بیفتد و اصطلاحا بوی خامی ندهد. سپس کل محتوای ظرف را به مدت 10 دقیقه  جوشانده و انرا  از یک صافی  رد میکنند و داخل ظروف  کم عمق و  وسیعی  برای مدت 4 تا 5 ساعت قرار میدهند  تا کاملا سرد شود .آنگاه ظرف را داخل یخچال قرار میدهند ،چنانچه محتوای ظرف  سرد نشده ،داخل یخچال قرار  گیرد ،فرنی تلخ مزه میشود.

 

 

 گوشت لوبیا کاشان

گوشت لوبیا کاشان

 

گوشت لوبیا ، غذای سنتی هیئات مذهبی کاشان در ایام سوگواری ماه محرم و صفر است . هیئات مذهبی کاشان با یک دیگ این غذا ، صدها نفر از  میهمانان سفره امام حسین (ع) را پذیرایی می کنند . 
گوشت گوسفند ماده ، لوبیا سفید ، آب ، پیاز ، زردچوبه و نمک ترکیبات اصلی این غذا هستند . به نظر می رسد ، در قدیم که آب کاشان به علت املاح زیادش منجر به سنگ کلیه در افراد می شده است ، مردم این شهر برای پیشگیری از سنگ کلیه این غذا را طبخ و مصرف می کرده اند .
آبگوشت و کوبیده این غذا را معمولاً با نان سنگک ، پیاز سفید و ریحان و ترشی می خورند . طعم آبگوشت لوبیا ، شبیه طعم آبگوشت کله پاچه است . پس از جداکردن آب گوشت ،  گوشت و لوبیای پخته شده این غذا را هم در دیگ های مسی با گوشت کوب های دسته بلند که به آن تخماق می گویند آنقدر می کوبند تا له شود . هر چقدر درصد گوشت بره این غذا بیشتر باشد ، کوبیده آن کش دار تر و طعم آن لذیذتر می شود .
پس از آماده شدن کوبیده ، آن را در بشقاب می ریزند و روی آن را با دارچین تزئین و به مهمانان تعارف می کنند .

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۹/۰۲
آرش دانش مبرهن

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی